Een goed video interview in jouw testimonial? Gebruik deze 5 tips
Video testimonials zijn een mooie manier om te laten zien wat voor werk jouw bedrijf levert. Maar de klanten en opdrachtgevers die je vraagt om voor de camera te staan, hebben hier meestal geen ervaring mee. Met als gevolg dat hun verhaal in jouw referentievideo mogelijk wat onwennig overkomt. Hoe voorkom je dat? Hoe zorg je voor een goed interview met losse en spontane antwoorden? Ik geef je vijf bruikbare tips.
Een stijve houding, staccato uitspraak en weinig expressie. Je ziet en hoort het meteen in een video als iemand letterlijk zijn tekst opdreunt. Of wanneer iemand té gespannen was tijdens het interview. Het is ook niet makkelijk. Zodra de camera aan gaat, worden de meeste mensen zelfbewuster en ontstaat er een soort prestatiedruk. Kort gezegd: mensen worden zenuwachtig. En dat komt een video interview meestal niet ten goede. Het is aan de interviewer de taak om die zenuwen zo goed mogelijk weg te nemen. Maar hoe doe je dat? Probeer het eens met deze vijf tips:
1. Schrijf een script en stuur het van tevoren toe
Vaak weten geïnterviewden niet wat ze te wachten staat. Wat wordt er gevraagd? En wat moet ik dan zeggen? Reden genoeg om zenuwachtig te worden. Je neemt veel van die zenuwen weg door van tevoren een script te schrijven. Daarin staat beschreven wat de geïnterviewde idealiter zou moeten zeggen. Geef wel duidelijk mee dat hij of zij de tekst niet uit het hoofd moet leren, maar dat het wel handig is om de strekking van de antwoorden te weten. Zo neem je zenuwen weg, omdat de geïnterviewde zich kan voorbereiden en weet waar jullie het over gaan hebben. Tegelijkertijd voorkom je het letterlijk opdreunen van de tekst.
2. Zorg voor voldoende tijd
Er is niets vervelender dan een gehaast interview. Wanneer er tijdsdruk ontstaat, lopen de zenuwen vanzelf op. Niet alleen bij de geïnterviewde, maar ook bij jou! Zorg er daarom voor dat je alle tijd hebt voor het interview. Als je weet dat je meerdere takes kunt doen, schept dat veel rust. Laat de geïnterviewde voorafgaand aan het interview ook weten hoe lang je ongeveer nodig hebt. Dan realiseert hij of zij zich ook dat jullie voldoende tijd hebben. Is die ruimte er niet? Dan is het de kunst om de geïnterviewde wel het gevoel te geven dat je zeeën van tijd hebt. Sta klaar als de geïnterviewde er is, blijf zelf kalm en probeer gericht te sturen op verbeteringen in de antwoorden. Doe dat niet door direct meerdere tips te geven, maar richt je op één verbeterpunt per keer.
3. Creëer zelfvertrouwen
De beste remedie tegen angst? Zelfvertrouwen! Stimuleer continu het zelfvertrouwen van de geïnterviewde gedurende het interview. Benoem wat goed gaat en geef complimenten. Zorg daarnaast voor een setting die prettig aanvoelt voor de geïnterviewde. Zit hij of zij liever? Maak daar dan gebruik van. En vergeet psychologische triggers niet. Zeg bijvoorbeeld dat het interview erop staat, maar dat je – voor de zekerheid – een laatste keer dezelfde vragen wil stellen. Vaak verdwijnen zenuwen dan als sneeuw voor de zon en is de take die daarop volgt de beste van het hele interview.
4. Houd het luchtig
Heel simpel: een video testimonial is geen zaak van leven en dood. Laat het daarom ook niet zo aanvoelen. Vraag hoe de dag van de geïnterviewde verloopt. Vertel wat over jezelf. Maak grapjes. Zo’n interview moet vooral aangenaam zijn.
5. Durf te improviseren
Loopt het interview niet lekker? Of merk je dat de geïnterviewde het script te veel heeft bestudeerd? Stop even. En laat het script los. Probeer gewoon een gesprek te voeren. Stel je vragen op een andere manier en poog de geïnterviewde het verhaal te laten vertellen in eigen woorden. Durf te improviseren om voor de beste versie van het interview te gaan.
Ontspan en stel goede vragen
In een goede video testimonial vertelt een klant of opdrachtgever enthousiast over het werk dat is verricht. Het is aan de interviewer de taak om dat enthousiasme bij de geïnterviewde naar voren te halen. En vooral eventuele zenuwen te laten verdwijnen. Deze vijf tips helpen daarbij. Hoe je het ook aanpakt: stel mensen op hun gemak, wees rustig en stel goede vragen. Dan komt de rest vanzelf.